2013. április 9., kedd

Időjárási viszontagságaink és archív iskolai hiányzási naplók

 Engedtessék meg nekem kicsinyke magyarszka lánykának, hogy ne értsem....

Mert nem értem.
 ( Akkor sem értem, ha nem engedik meg, de ez már egy más kérdés )


"Az ókori kínai filozófia szerint a zene a Mennyek ajándéka, alapelvei a világmindenség törvényeiből adódnak és rendkívüli erővel képes hatni az emberekre. " 
                                                                                            csaba-vezer.freeblog.hu 


Ismétlem a gyengébbek kedvéért :    a zene alapelvei a világmindenség törvényeiből adódnak... 

Van itten nekünk ez az ezer évesnél régebbi, ősi dallamocska, amit még Fredie Mercury is megtanult... noha ugye a magyar nyelv az egyik legnehezebb nyelv a világon....
 ( hogy hogyan tisztelte meg a Queen, Fredie Mercury a magyar közönséget a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalunk eléneklésével, hallgasd meg ! )



Kérdem én... kicsinyke magyarszka leányka, hogy miért nem lehet megtanulni, hogy télen bizony gyün a hó, az pedig bizony elolvad...és vizeink bizony megáradnak

Miért olyan nehéz ez a szerintem általános iskolai tananyag / nem csak ének-zenéből / mire az ember betölt felnőtt fejjel egy bizonyos posztot?  
De ha már gyerekként nem hallotta valaki, az ovis korból is kimaradt a népdal értelmezése, iskolában pont hiányzott valaki az ének és földrajz óráról.... 
Kérdem én csendesen, hogy az irodalom órán is alkalmi süketség szállta meg?

Jön az árviz! jön az árviz! hangzék,
S tengert láttam, ahogy kitekinték.
Mint az őrült, ki letépte láncát,
Vágtatott a Tisza a rónán át,
Zúgva, bőgve törte át a gátot,
El akarta nyelni a világot!
(Pest, 1847. február.)
Petőfi Sándor: A Tisza




Miért kell, illetve hogyan lehet csak akkor felismerni ( cirka néhány óra késéssel ) a havat vagy esőt, vizet mikor már baj van?
Mi a fene dolga van egyeseknek a plüss székecskéiken költve az állampolgárok pénzét, ha abból nem lehet a biztonságukra költeni és felkészülni az ilyen helyzetekre. 
Előre.
Merthogy ha feljebbvaló körökben nincs valaki megelégedve az állampolgárok által tanúsított fegyelemmel, hát az állampolgárok sincsenek megelégedve egyesek magatartásával, látszatintézkedéseikkel, stb.
Isten bizony akkor sem volt ilyen uniformizáltan jól nevelt a nép mikor a másság még a ruházatban stb sem volt megengedve az iskolától kezdve a munkahelyekig az egyenköpenyek alatt valahogy mégis volt élete az embereknek és nem a  létbizonytalanság töltötte be a mindennapjaikat.

"A víz népeket jelent, melyek felülemelkednek törvényeken, áthágják az emberiességi törvényeket. Most fordítva is igaz volt a Petőfi vers, mégpedig szóról szóra, fölül volt a gálya, Főnix éjszakája fekete serege, ők irányították, osztották be az előre kiszabott szerepeket szerte az országban, s ennek megfelelően a bűnözők helyezték az ország politikusait megfelelő helyükre. Végtelen játék volt ez, visszamenve időben a kezdetekig, melynek egyik szimbóluma a Tavaszi szél volt, a hollófekete hajú hajadon.
A magyar nép eredetileg is sötét hajúként, sötét bőrűként lett megírva, mogorva, Halak-uras megjelenéssel.
Nem véletlenül került be a politikába a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű dal sem."

                                                                                                                                                   forrás 

"én nem fogom be pörös számat...a tudásnak teszek panaszt" írja József Attila.... és az én buksimban rárímel aminek jönnie kell/ene/:

azért a nép az úr
!!!
P-s.:
Aztán felébredtem....

és pusztán időjárási vonatkozásban az jut eszembe, hogy 
                                                               Süss fel nap, fényes nap, koncerteken a rockerek megfagynak...".